Home Lifestyle Hoe bereken je of je een gezond gewicht hebt?

Hoe bereken je of je een gezond gewicht hebt?

0
Hoe bereken je of je een gezond gewicht hebt?

Gezond leven is belangrijk, zeker in coronatijd. Een goede weerstand hebben is zeer goed meegenomen. Dit bereik je door gezond te eten en je gewicht goed op orde te hebben. Maar wat is precies een gezond gewicht? En hoe bereken je of je een gezond gewicht hebt? Er zijn verschillende manieren om je gewicht te meten, en dan bedoelen we vooral de manieren waarop je kunt berekenen of je een gezond gewicht hebt. Een van de bekendste manieren om te bepalen of je een gezond gewicht hebt is door BMI berekenen. BMI staat voor Body Mass Index en wordt uitgedrukt in een bepaald getal. Dit getal ligt grofweg tussen de 10 en de 40. Maar wat zegt zo’n getal? En hoe bereken je die? Dat vertellen we je allemaal in dit blog.

Hoe bereken je je BMI?

Er zijn verschillende calculators, zoals bijvoorbeeld die van weightwatchers.com, die je helpen met het berekenen van je BMI. Hiervoor heb je eigenlijk alleen je gewicht in kilogram en je lengte in centimeters nodig. Je kunt je BMI overigens ook handmatig uitrekenen! Dit doe je door je gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van je lengte in meters. Ben je bijvoorbeeld 1,80 meter groot en weeg je 70 kilogram, dan doe je 70/(1,80×1,80). In dit specifieke geval kom je dan afgerond uit op een getal van 21,6. Dit is een gezond normaal gewicht.

Wanneer heb je een gezond gewicht?

Nu heb je dus een getal berekend, maar wat betekent dat exact? Daar zijn ook weer bepaalde maten voor. Over het algemeen geldt dat een getal tussen de 18,5 en 25 duidt op een normaal en gezond gewicht. Onder de 18,5 geldt als ondergewicht, terwijl een getal tussen de 25 en 30 betekent dat je te zwaar bent voor je lengte. Een getal van 30 en hoger geeft aan dat je echt te veel overgewicht hebt. Probeer hiermee aan de slag te gaan. Er zijn ook genoeg instanties die je hierbij kunnen en willen helpen.

Is de BMI calculator wel nauwkeurig?

Er bestaan al lange tijd twijfels of de BMI berekening wel genoeg betrouwbaar is. Deze twijfels zijn op zich wel logisch. Het is uiteindelijk belangrijk om te beseffen dat de BMI-score niet de meest nauwkeurige manier is om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Toch geeft de BMI-score wel een zeer behoorlijke inschatting. Je zit dus eigenlijk altijd veilig als je streeft naar een gezond gewicht, en dus naar een BMI-score tussen de 18,5 en 25.