Home Algemeen Waarom iedereen zou moeten overstappen op de menstruatiecup

Waarom iedereen zou moeten overstappen op de menstruatiecup

0
Waarom iedereen zou moeten overstappen op de menstruatiecup

De menstruatie zal voor de gemiddelde vrouw niet bepaald de prettigste tijd van de maand zijn, daar valt helaas weinig aan te veranderen. Maar er is wel een verandering bezig: steeds meer vrouwen zeggen vaarwel tegen de tampon of het maandverband.

Met een goede reden: want er zijn weinig argumenten te bedenken die deze meer klassieke maatregelen boven het gebruik van een menstruatiecup plaatsen.

Een menstruatiecup wint het op diverse gebieden van de tampon: van hygiëne tot milieuvriendelijk. Wij zetten de vier belangrijkste voordelen op een rijtje.

  1. Eenvoudig

Eén van de grootste zorgen die vrouwen hebben bij de menstruatiecup is gelukkig onterecht: het inbrengen van de cup. Een menstruatiecup ziet er groter uit dan een tampon en het idee om deze uren lang te dragen spreekt vrouwen vaak niet direct aan.

Toch valt dit in de praktijk reuze mee: je kunt de cup dubbelvouwen bij het inbrengen, waarna de cup opengaat wanneer hij is ingebracht.

Aan dit gevoel wen je razendsnel, terwijl het inbrengen misschien zelfs prettiger is dan een tampon.

  1. Kosten

Een gemiddelde menstruatiecup kan wel tien jaar meegaan. Het enige dat je moet doen is de cup na gebruik kort uitkoken. Daarna is de cup weer veilig voor gebruik.

In tegenstelling tot tampons of maandverband hoef je dus niet regelmatig een nieuwe menstruatiecup te kopen. Op de lange termijn kun je hiermee ontzettend veel geld besparen.

  1. Milieuvriendelijk

De herbruikbaarheid van de menstruatiecup is natuurlijk niet alleen goed voor de eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Het milieu wordt vele malen minder zwaar belast wanneer we massaal een menstruatiecup gebruiken, zeker wanneer we de vele tampons en al het maandverband meenemen dat onterecht wordt doorgespoeld.

Draag je het milieu een warm hart toe, dan is de menstruatiecup dus een geschikte optie om een steentje bij te dragen.

  1. Gezondheid

Een belangrijk verschil tussen de menstruatiecup en tampon of maandverband is de wijze waarop bloed wordt opgevangen. Een tampon of maandverband neemt het op, waarbij het in contact blijft met het omliggende weefsel. Vervang je niet op tijd de tampon of het maandverband, dan kan dit leiden tot irritaties of zelfs ontstekingen.

Bij een menstruatiecup vang je het bloed op, waarbij het niet in contact blijft met het weefsel. De kans op ontstekingen daalt zo aanzienlijk. Mede hierom kan een menstruatiecup dan ook wel tot 12 uur per keer in worden gehouden, zowel overdag als ’s nachts.